بنام خدا
سکوت
فرامرز ملاحسین تهرانی
سکوت یکی از مراحل عالی تمرکز است. عدم دخالت قوه تفکر و تحلیل و تفسیر موضوعاتی که اصلا قرار نیست در مدتی که روزه سکوت برقرار است بدان پرداخته شود، در دو شکل سکوت بیرونی و سکوت درونی عملی می گردد. یعنی علاو ه بر اینکه عامل به سکوت در طول مراحل تمرین از حرف زدن با دیگران امساک می ورزد، گفتگوی درونی خویش را نیز متوقف می سازد. گفته می شود که هر انسانی در طول ساعاتی که بیدار است 20 تا 30 درصد از گفتگوهایش به شکل دیالوگ با دیگران است و بقیه این مدت به گفتگوی درونی با خویش و یا اشخاصی که در ذهن و خیال آنها را پرورانده، مشغول است. پس اگر قرار باشد که انسان به منظور تمرین معنوی، سکوت اختیار کند می بایست علاوه بر رعایت سکوت در عالم واقع و مردم پیرامونش، به سکوت درونی نیز مبادرت ورزد.
یک تمرین برای مراقبه سکوت
1- در محیطی آرام و ساکت و کم نور نشسته و ذهن را به طرف آگاهی درونی معطوف کنید.
2- به هیچ چیز و چیز کس فکر نکنید و از تصویرسازی و خیال آفرینی اجتناب کرده و با نیت اینکه قرار است به روزه سکوت مبادرت ورزید از خداوند متعال کمک بخواهید.
3- پس از دستیابی به آرامش نسبی به ضمیر آگاه و ناخودآگاه اینطور تلقین و سفارش کنید که از هم اکنون تا مدتی مشخص (مثلا تا پایان آن روز) به جز مواقع اضطرار با هیچ کس حرف نزنید. (بدیهی است اگر همکاران و یا اعضای خانواده سوالی از ما بپرسند مجاز به پاسخ دادن به آنها هستیم اما حتی الامکان از حضور در مکان ها و جمعی که باعث می شود ما با آنها هم صحبت شویم می بایست اجتناب ورزیم).
4- در حین انجام روزه سکوت از فکر کردن به امور واهی و خیالات مزاحم و همچنین حرف زدن ذهنی با خود و یا افرادی که در ذهن آنها را خیال پردازی کرده ایم، اجتناب ورزیم.
5- از تصویرسازی ذهنی در طول روزه سکوت می بایست دوری کنید.
6- هر زمان که مجبور شدید به سوالی از دیگران پاسخ دهید، سعی کنید با کوتاه ترین جمله پاسخ داده و اگر مقدور است با اشاره دست و یا سر پاسخی سریع داده و خود را از معرکه دور سازید.
7- نگاهی سریع و دزدکی به پیرامونتان و افرادی که دوروبرتان هستند بیندازید تا باعث ایجاد سوال و یا درگیری در جریاناتی نشوید که مجبور به سخن گفتن و یا تفکر درباب آن موضوع شوید.
بعد از پایان مراقبه به تلافی آنکه یک روز و یا مدتی معین روز سکوت داشتید پرحرفی نکرده و این عادت کم صحبت کردن و کم فکر کردن درباره موضوعات پیش پا افتاده و نفسانی را در خود پرورش دهید.
موفق باشید.